Laxrullar fyllda med pepparrotskräm.
Laxrullar fyllda med pepparrotskräm.

Ingredienser : 4 port
1 pkt färdig skivad rökt lax
1 burk rom ( lörjrom eller kalixrom ger en dyrare förrätt, men vanlig rom ifrån ica går lika bra )
Lite sallad
6 tsk dijonsenap
1 dill kruka
1 ägggula
1,5 dl rapsolja
Salt&peppar
1 pkt färskost med smak av pepparrot
Gör så här :
Förbered detta 1 dag innan för finast resultat.
Laxrullen :
Hacka gräslöken i fina bitar, spara ca 14 strån (2 till varje portion som garnering, och några till laxrullen)
Blanda 1 tsk dijon, salt&peppar, färskosten, gräslöken i en bunke. (detta ska vi fylla laxen med)
Dra ut en bit plastfolie och lägg på bänken ca 30 cm lång.
Lägg ut lax så det fyller hela avlånga sidan med lax, ca 5 cm innåt. (se bild)

Bred ut krämen i mitten, salta och peppra lite, på med rom och gräslök sedan är det bara att rulla!
Detta görs på ett litet speciellt sätt för att få en cyllinder liknande form. Ska försöka förklara detta på lättaste sätt.
Vik laxen 2/3 över så att krämen hamnar i mitten, sedan viker du över den sista delen av laxen uppe på.
Sedan lägger du plasten över laxrullen och rullar in den i resterande plasten, nu så ska du lyfta rullen och "twista" plastfolie hörnern i motsatta riktningar, detta gör så att luften trycks ihop och skapar en "rund formad laxrulle".
Detta är svårt att förklara men hoppas ni förstår :)
Nu ska rullen ställas in i kylen över natten eller i ca 6 timmar (i kylen så blir den ihop kladdad med färskosten så att när vi rullar ut den blir den mycket fastare och behåller sin form)
När du ska servera så rullar du bara ut rullen och skär dom i ca 2 cm stora "skivor" servera 2 per portion.
Majonäs :
Tänkte beskriva hur du kan göra egen majonäs eller så kan du köpa färdig :).
Seperera ägggulan ifrån äggvitan, lägg den i en bunke och vispa med elvisp, vispa så att ägggulan börjar bli vit, på med 1 tsk senap ( inte dijon den är för kraftig så då får du använda ca 0,3 tsk)
Markera upp rapsoljan i ett hällbart mått.
Häll i oljan i en liten stråle i bunken med ägggulan och senapen under omrörning, försiktigt häller du för häller du för fort så spricker den, häll i tillräckligt med olja så att den blir tjock. jag skulle vilja säga ungefär 1,5 dl olja, salta peppra. Lägg majonäsen när den är klar och smakar så som DU vill i en spritspåse.
Nu är det bara att servera, mitt exempel är bara ett exempel. Lek lite med tankarna och utmana dig själv hela tiden med uppläggningen.
Mvh drinksnfood
Kommentarer:
2
TamiS:
Gillade dessa laxrullar passar bra till bröllop. Du kan kika in på min sida,dok är jag rätt så ny här men det kommer.
skriven
Gott! Perfekt till nästa fest som tilltugg :)