Oxfilé tornedos med rödvinssås.

Oxfilé tornedo med rödvinssås och potatisgratäng.
 
 
 
 
 

En svårslagen rätt som med rätt vin och sällskap skapar en magisk kväll och middag.
Få till stekgraderna så lovar jag dig att alla inklusive vegeterianer skulle älska det.
 
Ingredienser : 2 port
 
2x200 g oxfilé skurna i tornedo
1 gullök
1 rödlök
1 kalvbuljong tärning
2.5 dl rödvin
1 msk socker
1 msk olivolja
Salt&Peppar
2 dl grädde
1 dl cremé freiche
1 halv spetspaprika
4 potatisar i medelstorlek
1 tsk vetemjöl.
1 vitlöksklyfta
 
Gör så här
 
Ta fram Oxfilén, putsa den om den inte redan är putsad.
Blanda en halv matsked olivolja med salt&peppar och vänd runt köttet i det, låt stå framme.
Sätt ugnen på 200 grader.
 
Gratängen
 
Ta fram en bunke och blanda grädden, cremé freichen, salt&peppar och pressa i vitlöksklyftan.
Skiva potatisen i ca 0.4 cm tjocka skivor. Häll ner i blandningen och rör runt.
Hacka ner gullöken i skivor.
Ta fram en ugnsform och lägg ut potatisskivorna och varva med lök (dvs 1 lager lök 1 lager potatisskivor).
Häll över gräddblandning och in i ugnen på 200 grader i ca 15 min. Efter 15 min sätt över folié och kör i ytterliggare 20 min
 
Såsen :
.
Skiva rödlöken och spetspaprikan, bryn i en kastrull. Häll på sockret och buljongtärningen.
Låt karamilliseras lite och sedan häll på rödvinet. Låt stormkoka i ca 5 min.
Sila sedan såsen i en ny kastrull och låt stå.
Kasta inte löken och paprikan utan spara den till servering.
Vid servering koka upp rödvinssåsen. Blanda resterande olivolja med vetemjölet och blanda väl.
Häll i försiktigt i rödvinssåsen under omrörning (detta är en snabb toppredning) efter du hittat din tjocklek på såsen låt små puttra i några minuter (detta för att koka bort mjöl smaken).
 
Köttet
 
Värm upp en stekpanna riktigt varm. Stek köttet på ovansidan och under sidan i ca 2 minuter på varje sida. Rulla sedan köttet snabbt på sidorna (detta får köttet att sluta sig och köttet blir mer saftigt)
In i ugnen i ca 4 min på 180 grader (om du vill ha medium), låt vila i ca 4 min ovanför ugnen eller vid ett ställe med ungefärlig tempratur på 60-80 grader.
 
 
Servera allting tillsammans med ett gott rödvin och vitlökssmör.
 

Mvh drinksnfood
 
 

Kommentera här: