1 Läs mer >>
Ett litet men viktigt verktyg !
 
 
 

Har köpt mig ett litet och praktiskt verktyg som jag kan starkt rekommendera.
Hatar du att riva tex morot och få morotsbitar över hela golvet eller bänken, Köp då ett sådant här så är problemet löst.
Rivjärn med bunke under, underlättar både förvaring, städning och användning.
 
Jag köpte mitt på ica för ca 49 kr. Finns självklart bättre kvalité, hållbarhet m.m men då kommer förmodligen priset gå upp.
Detta fungerar väldigt fint till att skiva lök, riva morötter, ost och zesta en citron/lime etc.
Min starka rekommendation är KÖPT DET !
 
Mvh drinksnfood

Rivjärn.

0 Läs mer >>

Restaurang Dalwhinnie i Östersund.

 
 
 
 

Igår var jag och tjejen på besök i storstaden Östersund för att kolla på bio och fira hennes födelsedag.
Vårt restaurang besök blev den mysiga krogen Dalwhinnie på gågatan.
Hela stället gav en känsla av en fräsch pub, en känsla av ett ställe där man skulle sitta och dricka någon av deras whisky ifrån deras vad det verkade som otroligt breda sortiment.
 
På menyn hade dom ganska vanliga rätter med lite egna toucher men det som gjorde det hela väldigt trevligt utifrån en person som mig var att dom rekommenderade olika whisky's till maten. 
Vilken som passade till Tournedo och vilken som passade till oxfilé pastan.
 
Färgerna som gick i hela lokalen var för mig väldigt skotskt. Färgblandning var väldigt mycket rött och grönt vilket fick mig och tänka på en kilt.. 
Det var en jägar pub, mycket med tvättade och uppsatta horn, skyltar med historier om jägare. En liten och fräsch bar stod längst in på Restaurangen.
 
Servicen var grym Vi fick bord otroligt snabbt (var väldigt lugnt), Jag valde Oxfilépasta min kära flickvän tog en grillad kyckling toast. 
Smaken på oxfilépastan var väldigt speciellt då dom hade något jag inte riktigt kunna sätta fingret på vad det var, min chansning var att det var lite för mycket gurkmeja. Köttet var utsökt. Dock fick jag både råa och överkörda champinjoner vilket för mig är sisådär.
Ett salladsblad som var dåligt dekorerade min tallrikshörn. Vilket kändes lite B-stil.
 
Men allt som allt så var priserna låga, maten helt okey, inredning väldigt häftig och servicen utmärkt.
Betyget blir *** då jag anser att man inte skickar ut fula salladsblad och istället skiter i salladen helt.
 
Mvh drinksnfood

Restaurang Dalwhinnie

0 Läs mer >>
Tänkte jag skulle lägga upp en bild på hur min otroligt värdefulla knivväska ser ut.
 
 
 
 
Min knivväska består av 9 knivar, ett diamantbrynstål och en rotfruktsskalare.
Varför jag har just detta är för att det är det jag kan kommit till fund över att jag behöver när jag jobbar i ett kök.
Resterande så som Vispar, skärbrädor m.m finns redan på jobbet.
Knivväskan är något som alltid följer med, uppdateras och tas hand om då jag hatar att jobba med slöa knivar så ser jag till att mina får uppmärksamhet och när dom blir gamla och slitna byts ut !
 
 

Mina knivar från vänster på bilden
 
1.  En filékniv ifrån Wusthof som är otroligt flexibel, smal och enkel att använda.
2. Skalkniv ifrån Global, skalkniven har ett lite längre skaft än vad vanliga skalknivar har (vilket jag älskar, då jag tycker dom små är jobbiga att jobba med)
3. En allkniv ifrån Global på 21 cm. Kniven är precis vad det som den heter en allkniv. Denna kniv är min äldsta då det var min första, den har alltid och kommer alltid få vara med i knivväskan (tror jag lämnat in den för slipning ca 8 gånger).
4. Globals filé och putskniv med det längre bladet. En kniv som i början var väldigt svår att hitta tekniken med. Bladet har en speciell slipning så att det ska vara vasst i en vinkel, "slött" i en annan vinkel (vilket underlättar när man putsar kött ifrån senor)
5. Globals brödkniv återigen med det större bladet. Denna monsterkniv är även min citronskärare då det tandade bladet skär otroligt fint igenom citronerna utan att slitas lika hårt som andra knivar kan göra.
6. En damascus kniv ifrån Katamaski och ett Speciall designat skaft ifrån Daniel Jonsson. En av dom nyaste inköpte knivarna. Skaftet har en rejäl tyngd men samtidigt balanserad och otroligt bekväm passform för handen (skulle ni vilja köpa eller beställa en egen kniv så kontakta mig på [email protected])
7. Mac superior kniven med non-stick material. En otroligt härlig kniv som uppskattas redan utav mig då jag verkligen hatar tillfällen när man skivar tex tomat och skivorna fastnar på kniven. Detta teflon belägget förhindrar att det ska hända. Bladet sägs vara otroligt slittåligt tack vare sin speciella stålblandning.
8. Ny inköpt för att ha testat den nya bladet, men hittils förvånat och uppskattas. Ett blad gjord på enbart pressad keramik ifrån Satake. Varför jag köpte denna var för att många just nu pratar om denna typ av teknik av bygget av blad då det ger massvis med fördelar. Det sägs att pressad keramik är världenshårdaste material efter diamant. Den skapas för att man ska aldrig (i princip) behöva oroa sig över att bladet tappar sin skärpa, det är ett blad som aldrig ska slippas. Det går att diska i diskmaskin, det förstörs inte utav syror, det rostar aldrig och framför allt väger hälften så mycket som stål.
9. Mac's grönsakskniv. Denna kniv som jag kallar "den lilla japanska köttyxan" är en otroligt härlig, supervass och klart en av dom farligaste knivarna jag har. (för mig personligen) så använder jag denna minst. Enbart i syftet av riktigt fin hackad lök, vid skärning av julienne (rotfrukter/grönsaker skurna i suuuuper smala strimlor).
 
Diamantbrynstålet ifrån Global som slipar tillbaka knivarna till en riktigt härlig skärpa.
Rotfruktsskalaren har jag köpt mig en personlig i det enda syftet att det är otroligt jobbigt att stå att försöka skala 40 kg potatis, 10 kg morötter eller liknande med en slö skalare då man nästan mer drar av skalet än faktist skalar.
 
"Lite" om mina knivar. Skriv gärna om ni har några frågor eller vill veta något men skriv gärna också vad ni använder för knivar :)
 
Mvh drinksnfood

Mina kära knivar!

2 Läs mer >>
Kycklingpasta med currysås och hackad rödlök.
 
 
 
 
 
En enkel Kycklingpasta med smak av curry, serveras med finhackad rödlök och sweetchili sås.
Ett recept som blivit väldigt uppskattat av alla som gillar curry.
 
Ingredienser : 2 port.
 
2 kycklingfilér
1 rödlök (finhackad)
1 gullök (skivad)
0,5 tsk sambaloelek
2.5 dl grädde
Salt&peppar
1 msk curry
300 g pasta (i mitt fall använde jag skruvade makaroner går bra med spaghetti, papardelle eller liknande pasta)
1 grönt äpple (tärnat)
1 msk socker
Sweetchili för servering
 
 
Gör så här
 
Värm upp en stekpanna så den blir riktigt varm.
Häll i lite olivolja och stek den skivade gullöken, det tärnade äpplet tills det fått lite färg. Häll sedan på sockret och karamillisera tills sockret helt smällt ut.
Ner med curryn, sambaloeleken, salt&peppar och häll på ca 2.5 dl vatten.
Rör runt tills välblandat, Reducera ner till hälften (reducera menas med koka under stormkok tills vätskan börjar förångas).
Lägg båda kycklingfilérna i en bunke, häll över curry blandningen. Låt stå i ca 5 min.
Sätt på ugnen på 200 grader.
Lyft upp kycklingfilérna ifrån currysåsen.
Bryn kycklingfilérna på båda sidorna till gyllenbrun färg. Obs kyl eller diska inte stekpannan efter.
Lägg upp i ugnsform och kör klart i ugnen ca 10-15 min (beroende på storlek)
Koka pastan al denté och kyl ner.
Häll i currysåsen i den varma stekpannan, Slå på grädden. Blanda och koka tills den börjat tjockna.
I med den kalla pastan, rör runt och koka klart pastan.
 
Servera med lite sweetchili och lite hackad rödlök.
 
Mvh drinksnfood

Kycklingpasta med cur...

0 Läs mer >>
Nya Mac Superior kockkniv med teflon blad.
 
 
 
Mina tankar
 
En otroligt härlig kniv som väger väldigt lite, bra skärpa, ska tåla väldigt mycket tack vare sin speciella stålblandning (detta kan jag ej säga något om ännu då jag bara haft kniven i ca 2 dagar).
Härligt handtag som inte skapar blåsor, lätt hanterbar tack vare sin non-stick funktion utav teflon beläggning på bladet. För oss alla som hatar när tomat skivorna sitter kvar på kniven.
En bra kniv för otroligt billig peng.  
Kniven går att köpa via http://www.cleancut.se/butik/knivserier/mac-2-serier/mac/superior-kockkniv2013-08-22-12-27-052013-08-22-12-27-05_3-detail eller kontakta mig på [email protected] 
Leveransen tar 2-4 arbetsdagar. Vilket gör mig otroligt nöjd (alltid kul att få paketen snabbt).
Rekommenderar att ha denna i sin kniv arsenal!
 
Fakta
 
En ny typ av kniv från Mac som har försetts med teflonbeläggning på bladet. Detta förhindrar att bland annat ris klibbar fast och kniven glider enkelt igenom alla råvaror. Bladet är dessutom mycket enkelt att hålla rent! 

Knivbladet har en legering av extra hårt stål med bland annat molybden, volfram och vanadin vilket gör att eggen är extra slitstark och rostfri, handtaget är av trä.

Pris : via http://www.cleancut.se/ 845 kr
Storlek : 21 cm (obs det är blad man mäter)
Källahttp://www.cleancut.se/
 
 
Mvh drinksnfood
 

Mac Superior kockkniv

1 Läs mer >>
 Ett snabbt och enkelt recept på mina "frallor"
 
 
 
 
 

Ingredienser
: 12 st frallor
 
Ca 1,5 L vetemjöl
1 msk socker
2 tsk salt
1 tsk torkad timjan
1 pressad vitlöksklyfta
1 dl olivolja
1 dl filmjölk
1 dl mörksirap
3 dl fingervarmt vatten (ca 38´C)
1 pkt jäst (för bröd)
1 ägg (för pensling)
 
Gör så här
 
Sätt ugnen på 200 grader.
Häll i vattnet och jästen i en bunke, rör runt tills jästen blivit totalt upplöst.
Blanda i alla ingredienser (ta det lugnt med mjölet, det ska vara så att degen precis släpper bunken).
Låt degen jäsa under bakhandduk i ca 20 min.
Dra ut degen över en mjölad bänk. Knåda ut degen till en avlång deg och dela i 12 lika stora delar.
Rulla dessa delar i små bollar med hjälp av lite mjöl.
Låt jäsa i ca 15 min.
För över bullarna till en ugnsplåt täckt av bakplåtspapper. Pensla frallorna med ägg (ihop vispat med lite vatten) och strö lite salt ovanpå.
Baka av i ugnen i ca 5-10 min tills dom fått gyllenbrun färg och inte är "degiga" i mitten.
 
Servera till mat eller som frukostbröd.
 
Mvh drinksnfood

Frallor

1 Läs mer >>
Het köttgryta på under 20 min.
 
 
 
En enkel, snabb och utsökt köttgryta med lite sting i bakrunden. 
Detta recept går alldeles utmärkt med fryst fläskytterfilé som tinat eller färsk.
Många i dagens läge har inte tid med långkok eller råd med dyra högrevs bitar.
En rätt som denna blir ett utmärkt substitut för oss som inte har tid.

Ingredienser
: 4 port
 
1 fläskytterfilé skuren i grytbitar.
1 rödlök hackad i grova bitar
2 msk socker
3 mellanstora potatiser per person.
1 rödpaprika i strimlor
1 vitlöksklyfta
4 skivor bacon
5 dl grädde
1 kalvbuljong tärning
3 morötter skurna i tunna skivor
2 tsk sambaloelek
 
Gör så här
 
Koka upp vatten till potatisen i en vattenkokare. Häll upp potatisen i kastrull och ställ på spisen. Häll över vattnet och koka tills färdiga.
Under tiden så skär du bacon i grova bitar, stek knaprigt i en het panna.
Tillsätt den grovt skurna löken, morötterna, papriken och pressa i vitlöksklyftan.
I med köttet och bryn tills det fått en fin färg runt om, häll på sockret och stek tills sockret smält.
Smula ner köttbuljong tärningen, i med 2 tsk sambaloelek och på med grädden.
Koka upp, vrid ner värmen och låt små puttra under omrörning tills potatisen är klar.
 
Mvh drinksnfood

Snabb & Het Köttgryta...

0 Läs mer >>
Fisksoppa med basilika krutonger och Rouille
 

En rätt vi serverad på Restaurang Lyktan toppstugan på hundfjället i Sälen.
Utsökt rätt som var otroligt populär, den gick och förberedda bra i tid.
Enkel rätt dock med mycket ingredienser men smidig att göra när den preppades på rätt sätt.
För oss som äter mycket fisk är denna väldigt delikat!
 
 
 
 

Ingredienser
: 4 port
 
1 morot
1 rödpaprika
3 vitlöksklyftor
1 dl vittvin
2.5 dl grädde
1 dl vatten
Salt&peppar
1 kruka basilika
1 pkt saffran
400 g fisk (tex Lax, torsk eller liknande) skurna i 2x2 cm bitar
1 gullök
300 g fast potatis
12 blåmusslor
2 skivor toast bröd
1 dl olivolja.
3 dl Rouille (du hittar recept under kategorin såser)
 
 
Gör så här :
 
Hacka moroten, löken, paprikan och vitlöken grovt.
Rensa blå musslorna ifrån "skägget"
Koka potatis till nästan klara.
Bryn grönsakerna i smör ca 5 min tills allt börja mjukna.
Strimla ner lite basilika och bryn i ca 2 min.
I mitt musslorna, häll på vinet och låt stekas under lock i ca 2-3 min (tills musslorna öppnat sig)
Häll av musslorna på ett papper, låt svalna.
I med vattnet, grädden, saffran och låt koka i tills allt börjar tjockna lite.
Skär ner den kokta potatisen i mindre bitar, i med laxen och potatisen tills laxen blir klar.
Ner med musslorna, salta&peppra och rör runt tills musslorna blivit varma.
Servera med en Rouille eller en Aioli.
 
Krutonger
 
Blanda 1 dl olivolja, salt&peppar och lite pressad vitlök.
Skär ner toastskivorna i små 4 kantiga bitar. 
Lägg upp på en plåt, rippla över olivolje blanding över brödet och blandat.
Bränn av i ugnen på 200 grader tills gyllenbrun färg.
 
Till detta skulle jag servera ett chabli vin :)
 
Mvh drinksnfood
 

Fisksoppa med basilik...

0 Läs mer >>
Vintersäsongen börjar !
 
 
 

Hejsan mina kära läsare !
 
Jag vet att det på sistone varit lite dåligt med uppdatering och nya inlägg.
Vill att ni ska veta så ni inte blir lessna på att det inte kommer in några nya recept eller inlägg.
Jag börjar min vintersäsong i Tänndalen i funäs nu så jag har börjat jobba lite längre dagar och mycket kväll.
Vilket resulterar att jag äter mycket på jobbet. 

Jag ska under vintersäsongen försöka vara så aktiv jag bara kan, men kan tyvärr inte garantera daglig uppdatering utan det kommer komma en hel del olika dagar.
Hoppas ni under dagarna det inte kommer nytt gärna provar mina tips och recept. 
Kommentera gärna vilket som är erat favorit inlägg, om ni provar något recept.
Tveka inte på att fråga eller undra över något !
 
Kom gärna och besök oss under vinternssäong. Mig hittar ni bakom baren.
 
http://www.hamrawardshus.se/
 
Vår hemsida för information, spelningar men även meny'er och olika event !
Ha en fin dag och hoppas ni fortsätter hänga kvar på bloggen :).
 
Mvh drinknsfood

Vintersäsong.

0 Läs mer >>
Denna bok är en viktig del utav min grundlära !
 
 
 
 

Denna bok är skriven av min gamla kökslärare jag hade i skolan.
Ifrån denna bok fick jag lära mig grunder i många viktiga element i köket.
Massvis med enkla recept, metoder och otroligt mycket annat!
 
Göran Johannesson - Varmkök och Kallkök.
 
Är en bok skriven vad jag tror ifrån en lärande situation, där han skrev denna bok utifrån tanken av att ha en bok som hans elever kunde slå upp enkla recept. Grundläggande metoder till många steg i avancerad matlagning.
Denna är en typ av bok jag tycker att alla bör ha hemma, en bok för alla som älskar att laga mat och vill avancera från sitt vanliga "hemmakok". 
Ett läro medel som passar alla !
 
Boken innehåller massvis av grundrecept som exempel : Hur du gör en Bechamél sås, en tvär äkta Bearnais, en ifrån grunden egen Majonäs etc.
Utifrån denna bok har jag lärt mig mycket och kan starkt rekommendera den för er !
 
http://www.adlibris.com/se/bok/varmkok-och-kallkok---grunderna-9789147048052
 
Här ifrån kan ni beställa den om ni tycker om att laga mat men vill lära er massvis av grunder!
 
Mvh drinknsfood

Lär dig laga mat ifrå...

1 Läs mer >>
Rouille - en grym sås till fisk och pasta.
 
 
 

Ingredienser
: ca 1 L sås
 
4 ägggulor
0,5 L Olivolja
0,2 L Rapsolja
1 tsk Salt
1 tsk Vitpeppar hel
1 gul Paprika
1 röd Paprika
1 grön Paprika
1 kruka basilika
1 pkt saffran
3 klyftor vitlök
 
Gör så här
 
Skär alla Paprikor i grova delar, hacka ner basilikan, vitlöksklyftorna, på med hela vitpepparn, lägg på en ugnsplåt och häll på olivoljan.
Bränn av i ugnen på 200 grader tills Paprikan börjar rostas (ca 5-10 min)
Ta fram en matmixer.
Mixa ihop allting ifrån blecket till en härligt krämig grund.
Diska sedan mixern, torka ur och lägg i ägggulorna.
Mixa ägggulorna tills dom börjat bli lite vit aktiga.
Varva i försiktigt stråla Rapsolja och Vår härliga Paprika mix.
(Detta måste ske försiktigt annars skär sig ägggulorna med oljan)
När du fått en tjock och härlig majonäs liknande kräm.
Så tillsätter du saffranen och saltet, Smaka av om det behövs mer salt eller peppar.
 
Servera till
 
Fisksoppor.
Pasta rätter bäst med fisk.
Torskrygg och stekt bacon passar detta utmärkt till.
 
Mvh drinksnfood

Rouille

1 Läs mer >>
Cosmopolitan - en drink som kommit under 2000-talet och slagit igenom runt om i världen.
 
 
 
 

Cosmopolitan har blivit en drink vi alla nästan vet vad det är, den blev populär igenom tv-serien Sex and the City där den i många avsnitt framkommer.
Cosmopolitan är en drink som är otroligt fin appertiff eller bara att dricka som den är.
Om du desutom bränner apelsinskalet på ett speciellt sätt så får du även ett häftigt party trick.

Ingredienser
: 1 drink
 
4 cl Citronvodka
2 cl cointreu 
1.5 cl limeljuice
ca 4-5 cl Tranbärsjuice
1 eldat apelsinzest
 
Gör så här :
 
Häll på is i ett cocktail glas eller ställ i frysen.
I ett shaker glas häller du alla ingredienser och fyller på med is.
Häll av isen (eller ställ fram glaset)
Skaka och sila ner i glaset.
Du kan även röra denna drink så får du en mycket klarare drink.
 
Apelsintricket : 
 
Du skär av en ca 2 cm lång och 1 cm bred apelsinskal bit. 
Vinkla så du får det vita inåt och sedan håller du en tändare tänd framför den orange sidan och klämmer till. 
Detta gör så att apelsinskals saften sprutas framåt och blir en lite eldslunga.
 
Mvh drinksnfood
 
 

Cosmopolitan

2 Läs mer >>
Experiment på att sätta egen surdeg på vete och durumjöl.
 
 
 
 
Följ med utveckling på mitt surdegsexperiment på durumjöl.
 
Ingredienser
 
1 paket vetemjöl
1 paket durummjöl
vatten
1 msk socker
 
Gör så här
 
 
 
Dag 1.
 
 

Börja med att hitta en passande burk.
Värm den i ugnen i ca 5-7 min på 200 grader (detta för att döda någon möjlig bakterie i burken)
Blanda 0,5 dl vetemjöl, 0,5 dl durummjöl, 1 tsk socker och 1 dl vatten.
Rör runt och låt stå framme där tempraturen är ca 22-28 grader med locket på glämt.
 
Dag 2.
 
Häll ut överbliven vätska och "mata" degen med 0,5 dl vetemjöl, 0,5 dl durummjöl, 1 tsk socker och 1 dl vatten.
Rör runt och låt stå framme med locket stängt.
 
 
Dag 3.
 
 
 
Nu ska du börja upptäcka en väldigt syrlig och jäsnings lukt, samt att du ska kunna se hur degen börjar jäsa och bubbla till en finare livsform.
Om du har någon överbliven vätska häll av.
Mata degen med 0,25 dl vetemjöl, 0,25 dl durummjöl och 0.5 dl vatten.
 
Dag 4.
 
 
 
 
Nu ser man att det har börja bubbla och luktar lite härsket.
Även idag ska man hälla av äventuell över blivet vatten.
Tillsätta och mata degen med 0,5 dl vetemjöl, 0,5 dl durummjöl och 0,5 dl vatten.
 
 
Dag 5.
 
 
 
 
It's alive !
(som man ser på bilden så är det aktivitet i smeten med bubblor/klumpor)
 
Efter dag 5 är surdegen levande, syrlig och klar för att användas.
Kom ihåg att du måste fortsätta mata degen om du vill hålla din vid liv. Denna deg är nu fylld med en massa olika bakterier och behövs därför ny näring ibland för att dessa ska hållas vid liv.
 
Förvaring
 
Jag har fått tips om att när man använt och är klar med surdegen kan den ställas in i kylen.
Med jämna mellan rum (ca 5-7) dagar så måste man mata degen och sedan kan den stå i kylen vilket gör att alla bakterier blir "sovandes".
Sköter man detta på rätt sätt så har du en surdeg som kan leva i princip hur länge som helst.
Jag har hört historier om bageri som använder över 100 år gammal surdeg.. 
Detta innebär att man bakar lite och återbygger surdegen så att man får en levande bakterie kultur som kan visas långt bak i tiden om man vill.
Vid bakning så måste man mata degen och låta stå framme i minst 2-3 timmar i ca rumstempratur. Går även att ställas fram över natten.
 
Levande/död
 
Denna deg kan även dö, dvs att den inte kommer jäsa degen och bara vara en kletig smet.
Jag har tyvärr aldrig fått lära mig exakt hur man ser detta på smeten. Men jag vet att om bröd degen inte jäser så menas det med att det finns inga bakterier kvar i surdegen och man får helt enkelt börja om!
 
Bakning
 
När du bakar med surdeg, så tar du en viss del ca hälften och gör en deg på detta.
Tack vare svamp och bakterie odlingen i surdegen behövs det aldrig jäst.
Var bara försiktig med salt i direkt kontakt med surdegen då salt är bakterie dödande !
 
 
Hoppas eran surdeg blev bättre än min för att min var död.
Ingen jäsnings funktion överhuvudtaget dessvärre.
Med andra ord detta experiment som handlade om att pröva om det gick och göra surdeg på durummjöl, resultat är helt enkelt misslyckat denna gång.
Detta "recept" fungerar det må jag lova, men använd istället för durummjöl så använd rågmjöl !
 
Utan misslyckande så uppskattar du aldrig succé.
  
Mvh drinksnfood
 

Följ surdegens liv.

0 Läs mer >>
Ett för mig klassiskt och underbart fikabröd.
 
 
 
 

Ingredienser
: 1 tårta
 
3 ägg 
2 dl socker
2 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
0.5 dl grädde
Hallon eller jordgubbsylt
 
Gör så här :
 
Sätt ugnen på 200 grader.
Vispa ägg och socker poröst gör detta med elvisp
Vispa sedan ner bakpulvret, mjölet och grädden försiktigt antingen förhand eller på lägsta steget med elvisp.
Bred ut smeten på ett bakplåtspapper i en 30x40 cm bakplåt grädda i ugnen i ca 6-8 minuter (håll koll på den efter 5 min för det går väldigt fort över och blir bränt)
Lägg ut ett bakplåtspapper och strö över lite socker, när tårtan är klar så vänder du den direkt över sockerpappret 
Bred ut hallon eller jordgubbsylten och rulla ihop försiktigt, låt stå några minuter innan du skär upp.
Servera med en riktigt god koppp kaffe och njut !
 
Mvh drinksnfood

Superlätt rulltårta

2 Läs mer >>
Enkla kokostoppar med citrus smak.
 
 

Ingredienser : ca 15 små
 
3 ägg
50 g smör
1 dl socker
200 g kokosflingor
Rivet skal av 1/2 citronskal
 
Gör så här
 
Vispa ihop ägg och socker poröst.
Smält smöret och blanda ner bland ägg&socker smeten, tillsätt kokosflingorna, rivna citronskalet och låt stå i ca 10 min.
Sätt ugnen på 175 grader, bakplåtspapper täck en bakplåt och klicka ut små toppar av smeten med hjälp av 2 skedar.
Grädda i mitten av ugnen i ca 5-8 minuter.
 
(Om du vill göra det lite extra gott, så låter du topparna stelna lite och sedan doppar i smält choklad)
 
Mvh drinksnfood

Kokostoppar med citro...

2 Läs mer >>
Stek Entrecotë med grönsallad och en lätt rödvinssås.
 
 
 
 
 

Ingredienser
: 2 port
 
2x200 g skivor Entrecotë
Salt&peppar
Torkad timjan
1 dl rödvin
0,5 dl socker
Gurka
Rödlök
Tomat
Paprika
Kruksallad
2 majskolvar (helst färdigkokta)
Olivolja
Vitlökssmör
 
Gör så här
 
Sätt ugnen på 165 grader.
Ställ på en kastrull med varmt vatten och koka upp majskolvarna med mycket smör och salt.
Bryn Entrecotë bitarna i en het panna, bara tills dom fått fin stekyta på båda sidorna glöm inte att krydda med salt&peppar på båda sidorna.
Flytta ifrån stekpannan till en ugnsform och in i ugnen i ca 4-6 min beroende på hur tjocka bitar och vilken stekgrad.
I den heta stekpannan häller du i rödvinet, sockret och 1 dl vatten. Låt koka tills såsen reducerats ner till hälften. Salta&peppra och i med lite timjan.
Skär ner alla grönsaker i en bunke. 
Stäng av ugnen och öppna luckan, låt köttet stå kvar i ca 4 minuter.
 
Innan servering så häll i lite olivolja, salt, peppar och blanda runt bland sallad.
Servera med en klick viltlökssmör och rippla över rödvinsåsen.
 
Bon apitit!
 
Mvh drinksnfood
 

Nyttigt