1 Läs mer >>
Omelett en utsökt frukost/brunch eller bara när du är lite små hungrig.
 
 
 
 
 
 

Omelett för mig är ett utsökt mellanmål, en underbar brunch eller frukost rätt.
En klassiker som tyvärr dör ut mer och mer i Sverige.
Färre och färre kan göra dom och oftast så är dom väldigt smaklösa.
Här kommer ett recept jag brukar använda.
 
Ingredienser : 1 omelett
 
2 hela ägg
1 dl mjölk
Salt&peppar
100 g rökt skinka
1 msk hackad gullök
 
Gör så här
 
Vispa ihop alla ingredienser utan skinkan och löken.
Värm upp en stekpanna riktigt varm, släng i en klick smör och häll på ägg blandningen.
Lyft stekpannan lite då och då ifrån värmen.
Släng i löken och skinkan.
Gör en lätt skakande rörelse lite till och från (en omelett ska aldrig behövas petas eller röras)
Stek så att hela omeletten blivit till fast form. Gör en ryckande rörelse med handleden så att du "kastar" omeletten och den viker sig på mitten.
Salta och garnera om du vill med strimlad persilja och lite finhackad rödlök.
 
 
Mvh drinksnfood

Omelett en riktigt kl...

2 Läs mer >>
Ugnsbakad Lax med Pasta.
 
 
 
 
 


En enkel och supersnabb rätt som inte kostar så mycket. lätt att laga och har otroligt utsökt smak.
 

Ingredienser : 2 port
 
2 Laxfilér
Pasta för 2 port (jag har vanlig spagetti)
Salt&peppar
3 dl grädde
1 gullök
1 halv spetspaprika röd.
1 lime
1 pkt cremé freiche (med paprika smak)
 
Gör så här
 
Sätt på ca 1 L vatten i en vattenkokare.
Vrid på ugnen på 200 grader.
Fyll upp kastrullen med pastan och det kokande vattnet, koka tills klart.
Lägg upp Laxen på ett ugnsbleck och salta&peppra. Baka av i ugnen i ca 5-7 minuter. Låt stå tills pastan är klar.
Hacka löken och spetspaprikan fint.
Bryn i smör, salta&peppra, lägg i en skvätt olivolja och häll på 3 dl grädde.
Koka ihop tills såsen blivit tjock.
När pastan är klar, sila av vattnet och häll pastan i gräddsås kastrullen. Lägg i 2 msk cremé freiche och rör runt tills allt är blandat.
Lägg upp och när du ska servera så.
Ett tips för att få ett fint "pasta torn" så tar du upp pastan med en pasta slev, håller ovanför tallriken och medans du sakta sänker pastan emot tallriken så snurrar du tallriken.
Detta gör att det blir som ett pasta torn.
På med Laxen, en klick cremé freiche och garnera med antingen riven lime eller en halv lime.
 
Bon apetit!
 
Mvh drinksnfood

Snabb och Lättlagad P...

0 Läs mer >>
Momssänkningen inom restaurang 
 vart märks det?




Momssänkningen inom restaurang vilket partie är det som märks?

Vart har ni märkt att pengarna som skulle skapa mer jobb och högre löner, billigare priser samt mer satsning på mat.
Egentligen gått?

Jag ser inte att dom gått till dom "vanliga" anställda.
Däremot skriver skatteverket att det blivit högre krögar löner.
Mindre skattefusk och mer pengar deklarerat..
Men fortfarande är priserna på mat samma. 
Satsning på restaurangernas priser på en kaffe, en bulle etc exakt den samma.
Luncherna som gått väldigt högt upp i pris till ca 95kr är ff 95kr.
Momsen sänktes med hälften och det jag undrar är vart har den procenten tagit vägen?

Ekonomistas.se visar att det har ökat med ca 4000 jobb. 
Vilket jag tycker är otroligt kul och givande för branchen.
Efter ca 3 år så är den enda statistiken som syns är att det jobbas mer. Är det mer anställda eller folk som jobbar fler timmar.
Detta säger Konjekturinstitutet att det är svårt att se eller säga.
Det man ser och undrar är att när man nu satsat 5,4 MILJARDER per år ifrån regeringen på momssänkningen, dvs ca 1,35 miljoner per "nyanställd" per år, är det en klok satsning eller skulle man kunna göra något bättre för dessa pengar.
Skapa event ifrån staten där lokala producenter får gratis reklam, marknadsföring. Där med sänker priserna för krögare och restauranger.

I slut ändan så är det som det verkar nu alla krögare som fått 12,5 % mer i vinst, vad tycker ni om detta? 
För jag kan säga att min lön inte gått upp med någon procent iaf!
Sen är det fullt möjligt att jag har fel, detta är bara min åsikt ifrån denna artikel som ni kan läsa mer om på denna länk.

Källor : http://ekonomistas.se/2013/12/03/har-den-sankta-restaurangmomsen-okat-sysselsattningen/



Mvh drinksnfood


Momssänkningen?

0 Läs mer >>
Sverige - ett land med stora möjligheter inom smak världen.
 
 
 
 
 
 
 
Sverige sätts nu ut på världskartan med vår natur och renodlade smaker. 
Vi har blivit utsedda till en av världens 50 bästa länder inom restaurang och smak upplevelser (skriver hemsidan "theworlds50best.com".
Dom facineras utav våra fiskrätter ifrån västkusten, kötträtter ifrån norr.
Men även uppskattas dom härlig getost produktionen ifrån Härjedalen.
Lika mycket som fisk och skaldjursmarknaden i Göteborg och västkusten.
Dom fina cafér och högklassika Restauranger i Stockholm.
 
 
 
Detta är juh såklart riktigt härligt för mig som kock att läsa om. Det öppnar även upp för jobb möjligheterna inom världen för oss svenska kockar.
Jag måste säga att personligen tror jag det har med vår brinnande känsla för perfektion och känslor.
Med mycket känsla skapas mycket bra mat. Däremot anser jag även att detta är en fråga regeringen bör titta på inom skolor. Då jag på senaste åren har hört att allt fler Hotell-Restaurang skolar stängs ner.
Vilket förstör lite för vårt skapande av svenska kockar och serviser.
Men det innebär juh även att jobben ökar för oss som är kockar.
 
Det som är otroligt härligt att läsa är att vår natur och kärlek för våra lokal produkter överallt i Sverige uppskattas.
Härligt att läsa och faktist inse vilka möjligheter till råvaror vi har som man själv aldrig tänker på.
Allt vi får göra är att hoppas att vi fler och fler restaurang ökar intresset för lokalt och kanske kostar på oss dom där extra pengarna ifrån odlat kött till lokala uppväxta djur.
Detta skulle skapa en kraftigare och härliga produktion för våra bönder och uppfödare.
 
Vad anser ni om lokala produkter och faktist den stora frågan varför folk inte köper mer lokalt och närproducerat?
 
In och läs vad dom själva skriver om vårt härliga land !
 
 
http://www.theworlds50best.com/culinary-traveller/sweden/
 
 
 
 
 
Källa för bilder och artikeln :
http://www.theworlds50best.com/culinary-traveller/sweden/
 
Mvh Drinksnfood

Sverige är med på vär...

5 Läs mer >>
Hasselnöts kladdkaka med grädde och chokladsås.






En underbart god kaka med krispig kant och en otroligt härlig smak av hasselnöt. Serveras med en espresso eller kraftigare kaffe och du/ni har en succé.

Ingredienser : ca 12 bitar 

150 g smör
3 dl socker
1 dl kakao
1 msk vaniljsocker
2 ägg
2 msk hasselnötscremé (Nöt-Cremé)
2 dl mjöl
2 dl krossad hasselnöt

Gör så här

Smöra kanterna och botten på en tårtform med avtagbar kant ca 21 cm och häll i krossade hasselnöten och gör en rundrörelse så det hamnar på botten och kanterna.
Smält smöret i en kastrull som rymmer 2 L ta av från värme när smöret är smält.
Blanda i sockret, kakaon, vaniljsockret, äggen och hasselnötscremén blanda väl. 
Tillsätt mjölet sist. 
Häll upp i tårtformen och grädde i ugnen på 175*C i ca 15-20 min.
Lättast är att göra ett "kladd" test, där du sticker i något smalt (typ en termometer) in i mitten av kakan för att se om det fastnar något på stickan. 


Mvh drinksnfood

Kladdkaka med hasseln...

19 Läs mer >>
Att stycka och putsa en hel oxfilé







Att stycka en hel oxfilé är en speciell teknik det också. Alla gör på sitt sätt efter sin brkvämlighet och sedan beroende på vad den ska användas till men här kommer en förklaring om hur du putsar och styckar upp den oavsett vad du ska använda den till.

Bild 1

Börja med att lägga oxfilé med tjockaste delen uppåt till vänster (även kallat huvudet).

Bild 2.

Om du tittar mitt uppe på "huvudet" så ser man en otroligt lång sena som aldrig blir bra när man gör köttbitar, men används ofta när man malar kött till köttfärs.
Lägg ett snitt längst senan med små korta drag, allt eftersom ser du att huvudet börjar lossna.

Bild 3.

Utför samma teknik på andra sidan tills huvudet och filén börjar lossna ifrån varandra. Skär sedan av längst upp på toppen så du får som en spetsig ända. (huvudet bör putsas och används ofta till grytbitar eller tunna strimlor till oxfilé pasta).

Bild 4.

Tryck in kniven så nära men ändå en bit under senan och ha ett lätt lutning uppåt på bladet så du går så nära senan och inte i köttet så mycket. För kniven längst senan ner emot "stjärt" ändan.

Bild 5.

Ta sedan tag i senan och på samma sätt följ senan hela vägen upp och skär av.

Bild 6.

6 steget är ett litet annorlunda steg då man vid detta tillfälle ska börja allt små putsande, dvs få bort alla kvarvarande senor och hinnor. Obs putsa inte bort alla hinnor om du ska ha en tornedo bit. Hinnorna är det som håller kvar formen när man grillar eller steker tornedo bitar.


Här var 6 grundläggande steg vid putsning och styckning av hela oxfilér. Man kan stycka upp dom i många olika bitar.
Några bitar är exempel är : Tornedos (Brukar vara mittersta delen som används till det) Pasta, grytbitar eller fondue bitar (Brukar vara toppen, slutet på stjärten och huvud delarna).

Ett tips är att om ni kan få tag på hela oxfilér köp det, du kan använda delen till mycket, du kan frysa köttet, stycka upp portions påsar som du kan plocka fram när du ska laga maten.

Mvh drinksnfood

Putsa och stycka oxfi...

0 Läs mer >>
Oxfilé tornedo med rödvinssås och potatisgratäng.
 
 
 
 
 

En svårslagen rätt som med rätt vin och sällskap skapar en magisk kväll och middag.
Få till stekgraderna så lovar jag dig att alla inklusive vegeterianer skulle älska det.
 
Ingredienser : 2 port
 
2x200 g oxfilé skurna i tornedo
1 gullök
1 rödlök
1 kalvbuljong tärning
2.5 dl rödvin
1 msk socker
1 msk olivolja
Salt&Peppar
2 dl grädde
1 dl cremé freiche
1 halv spetspaprika
4 potatisar i medelstorlek
1 tsk vetemjöl.
1 vitlöksklyfta
 
Gör så här
 
Ta fram Oxfilén, putsa den om den inte redan är putsad.
Blanda en halv matsked olivolja med salt&peppar och vänd runt köttet i det, låt stå framme.
Sätt ugnen på 200 grader.
 
Gratängen
 
Ta fram en bunke och blanda grädden, cremé freichen, salt&peppar och pressa i vitlöksklyftan.
Skiva potatisen i ca 0.4 cm tjocka skivor. Häll ner i blandningen och rör runt.
Hacka ner gullöken i skivor.
Ta fram en ugnsform och lägg ut potatisskivorna och varva med lök (dvs 1 lager lök 1 lager potatisskivor).
Häll över gräddblandning och in i ugnen på 200 grader i ca 15 min. Efter 15 min sätt över folié och kör i ytterliggare 20 min
 
Såsen :
.
Skiva rödlöken och spetspaprikan, bryn i en kastrull. Häll på sockret och buljongtärningen.
Låt karamilliseras lite och sedan häll på rödvinet. Låt stormkoka i ca 5 min.
Sila sedan såsen i en ny kastrull och låt stå.
Kasta inte löken och paprikan utan spara den till servering.
Vid servering koka upp rödvinssåsen. Blanda resterande olivolja med vetemjölet och blanda väl.
Häll i försiktigt i rödvinssåsen under omrörning (detta är en snabb toppredning) efter du hittat din tjocklek på såsen låt små puttra i några minuter (detta för att koka bort mjöl smaken).
 
Köttet
 
Värm upp en stekpanna riktigt varm. Stek köttet på ovansidan och under sidan i ca 2 minuter på varje sida. Rulla sedan köttet snabbt på sidorna (detta får köttet att sluta sig och köttet blir mer saftigt)
In i ugnen i ca 4 min på 180 grader (om du vill ha medium), låt vila i ca 4 min ovanför ugnen eller vid ett ställe med ungefärlig tempratur på 60-80 grader.
 
 
Servera allting tillsammans med ett gott rödvin och vitlökssmör.
 

Mvh drinksnfood
 
 

Oxfilé tornedos med r...

0 Läs mer >>
Umbala - ett bag in box vin ifrån Sydafrika jag tycker är underbart.
 
 
 
 
 
 

Ett härligt vin som är otroligt lätt drucket, underbart i matlagning tack vare sina olika karaktärer.
Fräscht att ha till sällskaps vin när du ej har något till men passar även till kött med mycket köttsmak, lite mildare ostar.
 

Smak : Liten smak av rök, en härlig laktrits ton, vanilj men även mörka bär
Doft : Likadant som smak rökighet kommer i eftersmaken, mörka bär, laktrits och vanilj
Färg : Lite viol aktig dvs blåröd tonigt.
Pris : 159kr / 3 L bag in box.
DruvorCabernet sauvignon, shiraz och pinotage
 
Ett av mina favorit viner och det är enbart tack vare det lätt druckna och stora användsområdet.
 
Mvh drinksnfood

Umbala.

0 Läs mer >>
Satake All kniv 13 cm - ett blad av pressad keramik
 
 
 
 
 
 
Denna kniv är en lätt och väldigt enkel manövrerad kniv, med ett otroligt vasst blad och en riktigt bekväm tyngd.
Handtaget är polerat pakkaträ som är ett av de mest vattentåliga träslagen och följer en väldigt traditionell japansk stil. vilket skapar ett otroligt härligt grepp i handen.
 
Denna teknik med Hi-Tech keramik är en relativt ny teknik som är baserad på samma material som NASA använder i vissa utav sina rymdfarkoster.
Pressad keramik anses vara det näst hårdaste material i världen (bakom diamant så klart).
Det bästa med denna kniv tycker jag är dess fördelar mot andra knivar som är,

Fördelar
 
Du kan köra kniven i diskmaskinen utan att den blir påverkad.
Tack vare det hårda material så håller skärpan på kniven otroligt länge.
Den kan inte rosta.
Bladet påverkas inte utav syror ifrån citron m.m
Desutom så väger bladet hälften så mycket än vad stålbladen gör.
 
Nackdelar :
 
Mycket dyrare.
Svårt att få en perfekt skärpa efter kniven blivit slö.
Lite för litet skaft om du frågar mig.
 
Men i slut ändan så ser jag detta som en marknad som kommer bli större. Så ta del av den :)
 
Mvh drinksnfood

Dagens knivtest