0 Läs mer >>
 
 
6 enkla steg till att hacka lök som en riktig kock!
 
 
 

6 enkla steg + lite övning och du slipper gråta samt att du hackar fint och snabbt!
Det är det här alla kockars finhackande börjar, det är detta vi lär oss och övar oss fram till snabbhet, säkerhet och ett bättre sätt att få det finhackat snabbt!
 
Steg 1. 
 
Dela löken på mitten med roten neråt, skär inte av roten! 
Den håller ihop lök lagrerna och ser till att lök "saften" inte rinner ut och får dig att gråta.
 
Steg 2.
 
Greppa löken som om dina fingrar var "klor".
 
Steg 3.
 
Låt kniven följa ditt pekfinger medans du skär så små "skivor" som möjligt tvärs över löken emot roten.
Skär dock inte hela vägen igenom.
 
Steg 4.
 
Lägg sedan ett snitt mitt i löken nästan hela vägen till roten.
Obs gör detta försiktigt och håll koll på fingertopparna!!
 
Steg 5.
 
Låt knivens topp ligga "ner" och gör en rullande rörelse med kniven över löken, styr bladet med hjälp av den platta delen av fingret och gör så små förflyttningar som möjligt (destu finare hackat blir det) gör detta tills det är ungefär 1,5 cm kvar av löken.
 
Steg 6.
 
Flytta på det finhackade löken och skär ner resterande av löken i finare bitar, gå över så några gånger som möjligt.
I restaurang världen brukar man antingen kasta denna del eller spara till tex när man gör fonder eller ska grovhacka till såser.
 
Nu vet du hur du ska göra!
Nu är det övning som gäller och håll koll på fingrarna, detta är ett enklare sätt men vi skär oss fortfarande oavsett hur länge man jobbat och övat på det, så bara att kämpa på!
 
Mvh drinksnfood

Lär dig hacka lök!

6 Läs mer >>
Pasta i en tomatsås med 
halstrad lax.
 
 
 
 

En rätt som sätter sprätt på alla typer av smaklökar, en rätt som passar till all typ av protein d.v.s Kyckling, köttbullar, Oxfilé m.m.
 
 
Ingredienser : 4 port 
 

600 g Lax (eller 4 st färdig styckade lax filér)
1 gullök
1 basilika kruka
1 chili
1 pkt krossad tomat (brukar vara 3 dl)
3 vitlöksklyftor
6 knyten pappardelle pasta
1 tomat
Salt&peppar
200 g feta ost
 
Gör så här : 
 
Koka pastan enligt förpackning, spola av i kallt vatten och låt stå.
 
Såsen. 
Finhacka gullöken, chilin och typ 10 blad basilika.
Skär ner tomaten i grova delar.
 
Börja med att fräsa löken och chilin i en kastrull, på med krossade tomaterna.
Pressa ner vitlöksklyftorna, i med den hela tomaten (som ger tomatsåsen en lite mer "tomatig och saftig smak") och basilika bladen.
Smaka upp med salt&peppar.
Låt koka i ca 5-10 minuter. 
När du stekt färdigt laxen så slår du såsen över all pasta och rör runt.
Nu kan du välja om du vill lägga feta osten i skålen du har pastan i eller i en skål på sidan av så alla får ta så mycket dom vill ha, eller så garnerar du med lite smulor och ett par basilika blad.
 
Laxen.
 
Superlätt. Sätt på en stekpanna och värm upp, när den blivit riktigt varm så lägger du i laxbitarna (eller filérna).
Stek ca 3-4 minuter på skinnsidan (beroende på tjockleken). Vänd laxbitarna, stäng av plattan och ta av stekpannan (men låt bitarna ligga kvar i ca 1-2 minuter, så går dom på lite eftervärme).
 
Mvh drinksnfood

Tomatsås med halstrad...

0 Läs mer >>
Pasta i en vitlök och örtsås med västerbottenost
fyllda köttbullar med smak av
Apelsin, Lime, Chili, Vitlök och citron.
 
 
 
 
Detta recept blev en stor succé hos sambo och vänner. Apelsin smaken tillsammans med chili och västerbottenosten blev en riktigt bra blandning. Med Lime och Citron skapades även lite syra som hjälpte emot att apelsinen skulle tagit över smakerna.
Observera att ena köttbullen är bara delad för att visa hur osten ska vara. Servera dom hela så ser det inte så ofräscht ut ;)
Men annars ett riktigt roligt recept !
 
Ingredienser : 4 port
 

1 Chili
800 g nötfärs
1 citron
1 lime
1 apelsin
1 röd paprika
1 gullök
1 rödlök
1 blad kruksallad
1 msk olivolja
1 msk rödvinsvinäger
1 påse västerbottenost
4 vitlöksklyftor
3 dl grädde
3 dl creme freiche
1 msk torkad timjan
1 msk torkad basilika
1 msk torkad dragon
Salt&peppar
6 knyten papardelle pasta
 
Gör så här : 
 
Börja med köttbullarna.
Fin hacka halva gullöken, halva chilin, 2 vitlöksklyftor. Ner med allt i en bunke, i med köttfärsen.
Riv ungefär 1/3 av citron, lime och apelsin skalet och blanda väl.
Salta och peppra. 
Börja med att ta upp ca 65 g nötfärs och rulla till en boll, Platta ut så du får en platt köttbulle. Tryck 2 fingrar i mitten så det blir en grop, i denna grop ska du fylla med lite västerbottenost. Vik sedan över från kant till kant och kläm till lite försiktigt. Rulla sedan tills du får en rund köttbulle.
Gör detta på all köttfärs (ska bli ca 3 stora köttbullar per portion).
Bryn på köttbullarna runt om så dom får färg runt om, lyft upp på en ugnsplåt.
Gör detta i en varm stekpanna så dom steks så kort tid som möjligt.
Sätt ugnen på 175 grader och ställ in 6 minuter innan servering.
 
Koka pastan enligt förpackning, spola av och kyl ner.
 
Garnering.
Skiva 1/3 av paprikan tunt tunt tunt. Skär ner rödlöken i "båtar", strimla salladen. Lägg allt i en bunken, salta, peppra och häll på rödvinsvinägern och olivoljan, rör runt och servera.
 
Såsen.
Hacka resterande av löken, paprikan, chilin och vitlöken.
Fräs i kastrull, häll på grädden och creme freichen. 
Låt koka i ca 5 min.
Tillsätt alla torra kryddor och rör runt. Salt&Peppar.
 
Häll upp pastan i en bunke, slå över den varma såsen och rör runt.
Servera medans det är varmt.
 
Mvh drinksnfood

Västerbottenost fylld...