Stekgrader

Stekgrader kan vara bland det svåraste att lära sig!
 
 
 

Många personer i dagens läge har ingen koll på vad stekgrader är.
Speciellt många gäster har tyvärr ingen aning om vad dom pratar om, "jag skulle vilja ha den medium rare" aha så du vill ha den lite medium fast ändå lite blodig? -nej alltså jag vill ha den inte blodig utan rosa, Ja men du vill du ha den medium, -nej medium rare tack.
 
Detta är något som gör så att det skapas många men onödiga extra tillagningar, överkörda köttbitar, arga gäster, arga kockar men även lång väntetid ifrån köket.
Lättast är att förklara för servisen/servitören hur du vill ha köttet så kan en bra servis fixa det utan tjafs, utan krångel och för köket att lösa!
Däremot finns det många kockar idag som hellre chansar på att köttet är bra än att kanske skära ett litet snitt i köttet och kolla!
 
Nu ska jag förklara lite hur jag fick det förklarat och hur jag försökt lära mig till perfektion till köttet !
 
Myten :
 
Det finns många som påstår att du måste ha en otroligt varm panna för att få den perfekt stekgraden så köttsaften ska stanna inne i köttet.
Detta är bara delvis sant ! För bästa resultat måste stekpannan/grillen vara otroligt varm för att få en snabb och fin stekyta ! 
Detta hjälper inte att få köttet saftigare ! Det hjälper för att få en finare yta på kortast tid !
Den långa tiden köttet ska tillagas bör vara i ugnen och sedan vila sig till sin stekgrad på 60-80 gradig plats. (en avstängd ugn, brevid ett varmt stekbord, i en salamander m.fl)
 
Stekgrader i sig kan lättast (enligt mig) kännas på så sätt att du känner på köttet med fingrarna, eller om man är osäker ta tempraturen på köttet.
 
* 48-55 rare - medium rare
* 56-65 är medium - medium well
* 66 - över 70 är welldone
 
Finger känslan när du tar på kött biten är lättast för mig att komma ihåg igenom att det känns så här 
 
* Rare känns som ett finger in emot kinden
* Medium är som ett finger in emot tinningen
* Welldone är som ett finger in emot pannan
 
Har ni frågar är det bara att fråga på :) 
 
Mvh drinksnfood

Kommentera här: