Fisksoppa med basilika krutonger
Fisksoppa med basilika krutonger och Rouille
En rätt vi serverad på Restaurang Lyktan toppstugan på hundfjället i Sälen.
Utsökt rätt som var otroligt populär, den gick och förberedda bra i tid.
Enkel rätt dock med mycket ingredienser men smidig att göra när den preppades på rätt sätt.
För oss som äter mycket fisk är denna väldigt delikat!
Ingredienser : 4 port
1 morot
1 rödpaprika
3 vitlöksklyftor
1 dl vittvin
2.5 dl grädde
1 dl vatten
Salt&peppar
1 kruka basilika
1 pkt saffran
400 g fisk (tex Lax, torsk eller liknande) skurna i 2x2 cm bitar
1 gullök
300 g fast potatis
12 blåmusslor
2 skivor toast bröd
1 dl olivolja.
3 dl Rouille (du hittar recept under kategorin såser)
Gör så här :
Hacka moroten, löken, paprikan och vitlöken grovt.
Rensa blå musslorna ifrån "skägget"
Koka potatis till nästan klara.
Bryn grönsakerna i smör ca 5 min tills allt börja mjukna.
Strimla ner lite basilika och bryn i ca 2 min.
I mitt musslorna, häll på vinet och låt stekas under lock i ca 2-3 min (tills musslorna öppnat sig)
Häll av musslorna på ett papper, låt svalna.
I med vattnet, grädden, saffran och låt koka i tills allt börjar tjockna lite.
Skär ner den kokta potatisen i mindre bitar, i med laxen och potatisen tills laxen blir klar.
Ner med musslorna, salta&peppra och rör runt tills musslorna blivit varma.
Servera med en Rouille eller en Aioli.
Krutonger :
Blanda 1 dl olivolja, salt&peppar och lite pressad vitlök.
Skär ner toastskivorna i små 4 kantiga bitar.
Lägg upp på en plåt, rippla över olivolje blanding över brödet och blandat.
Bränn av i ugnen på 200 grader tills gyllenbrun färg.
Till detta skulle jag servera ett chabli vin :)
Mvh drinksnfood