Lussebullar !

 
 
Lussebullar med en härlig storlek!
 
 
 
 
 
Ingredienser : ca 6 bullar, tar 1,5 timme.
 
3 ägg
2 pkt saffran
1 msk julöl
1 pkt jäst för söta bullar
2 dl mjölk
2 dl grädde
0,5 tsk salt
8-12 dl vetemjöl
150 g smör
 
Gör så här
 
Smält smöret i en kastrull, häll på grädden, mjölken och värm upp till fingervarmt vatten (36-38 grader)
Smula ner jästen, saffran i en bunke, häll på gräddmjölksmör blandningen och rör runt tills jästen är helt upplöst.
Häll på julölen, 4 dl mjöl, 2 ägg och rör runt häll sedan på saltet, tillsätt mjöl lite i taget. Degen ska precis släppa bunken men fortfarande vara kletig.
(Tillsätt inte saltet innan du fått i lite vetemjöl, kommer salt i direkt kontakt med jästen så kan jästen dö och jästeffekten blir sämre)
När degen blivit klar så lägg en handduk över och jäs i ca 30 min.
Strö över lite mjöl på en bänk och mjöla händerna (Obs det ska vara kletigt!)
Baka ut degen och dela i ca lika stora bitar och gör bullar av dom.
Rulla ut bullen tills den blir ca 30 lång och hyfsat smal, rulla sedan varsin del mot olika håll så det bildas en "S" liknande bulle upp på en bakplåtspapper täckt bakplåt, repetera tills du fått 6 fina bullar med ganska bra med mellanrum emellan dom. Tryck i 2 russin i varsit hörn och täck bullarna med handdukarna och jäs i ca 30 min till.
Knäck det sista ägget i en liten skål, på med 1 msk vatten blanda och pensla på bullarna.
Grädda i ugnen på 165 grader i ca 5-10 min. (Alla ugnar har olika värme så håll koll på bullarna, destu kortare tid destu mer saftiga blir bullarna!
 
Mvh drinksnfood

Kommentarer:

1 Jonas:

skriven

Det är den där typen utav storlek som jag vill ha på mina lussebullar också ^^

Svar: Det är då dom blir riktigt goda :D
Pontus Casanova Karén

2 Jonas:

skriven

Jag vet inte om det bara är jag. Men jag tycker i alla fall att de smakar godare om de är "lite" större än normalt =)

Svar: Aaa desutom är det mycket lättare och få dom mer saftigare! :)
Pontus Casanova Karén

Kommentera här: