Mina kära knivar!
Tänkte jag skulle lägga upp en bild på hur min otroligt värdefulla knivväska ser ut.
Min knivväska består av 9 knivar, ett diamantbrynstål och en rotfruktsskalare.
Varför jag har just detta är för att det är det jag kan kommit till fund över att jag behöver när jag jobbar i ett kök.
Resterande så som Vispar, skärbrädor m.m finns redan på jobbet.
Knivväskan är något som alltid följer med, uppdateras och tas hand om då jag hatar att jobba med slöa knivar så ser jag till att mina får uppmärksamhet och när dom blir gamla och slitna byts ut !
Mina knivar från vänster på bilden :
1. En filékniv ifrån Wusthof som är otroligt flexibel, smal och enkel att använda.
2. Skalkniv ifrån Global, skalkniven har ett lite längre skaft än vad vanliga skalknivar har (vilket jag älskar, då jag tycker dom små är jobbiga att jobba med)
3. En allkniv ifrån Global på 21 cm. Kniven är precis vad det som den heter en allkniv. Denna kniv är min äldsta då det var min första, den har alltid och kommer alltid få vara med i knivväskan (tror jag lämnat in den för slipning ca 8 gånger).
4. Globals filé och putskniv med det längre bladet. En kniv som i början var väldigt svår att hitta tekniken med. Bladet har en speciell slipning så att det ska vara vasst i en vinkel, "slött" i en annan vinkel (vilket underlättar när man putsar kött ifrån senor)
5. Globals brödkniv återigen med det större bladet. Denna monsterkniv är även min citronskärare då det tandade bladet skär otroligt fint igenom citronerna utan att slitas lika hårt som andra knivar kan göra.
6. En damascus kniv ifrån Katamaski och ett Speciall designat skaft ifrån Daniel Jonsson. En av dom nyaste inköpte knivarna. Skaftet har en rejäl tyngd men samtidigt balanserad och otroligt bekväm passform för handen (skulle ni vilja köpa eller beställa en egen kniv så kontakta mig på [email protected])
7. Mac superior kniven med non-stick material. En otroligt härlig kniv som uppskattas redan utav mig då jag verkligen hatar tillfällen när man skivar tex tomat och skivorna fastnar på kniven. Detta teflon belägget förhindrar att det ska hända. Bladet sägs vara otroligt slittåligt tack vare sin speciella stålblandning.
8. Ny inköpt för att ha testat den nya bladet, men hittils förvånat och uppskattas. Ett blad gjord på enbart pressad keramik ifrån Satake. Varför jag köpte denna var för att många just nu pratar om denna typ av teknik av bygget av blad då det ger massvis med fördelar. Det sägs att pressad keramik är världenshårdaste material efter diamant. Den skapas för att man ska aldrig (i princip) behöva oroa sig över att bladet tappar sin skärpa, det är ett blad som aldrig ska slippas. Det går att diska i diskmaskin, det förstörs inte utav syror, det rostar aldrig och framför allt väger hälften så mycket som stål.
9. Mac's grönsakskniv. Denna kniv som jag kallar "den lilla japanska köttyxan" är en otroligt härlig, supervass och klart en av dom farligaste knivarna jag har. (för mig personligen) så använder jag denna minst. Enbart i syftet av riktigt fin hackad lök, vid skärning av julienne (rotfrukter/grönsaker skurna i suuuuper smala strimlor).
Diamantbrynstålet ifrån Global som slipar tillbaka knivarna till en riktigt härlig skärpa.
Rotfruktsskalaren har jag köpt mig en personlig i det enda syftet att det är otroligt jobbigt att stå att försöka skala 40 kg potatis, 10 kg morötter eller liknande med en slö skalare då man nästan mer drar av skalet än faktist skalar.
"Lite" om mina knivar. Skriv gärna om ni har några frågor eller vill veta något men skriv gärna också vad ni använder för knivar :)
Mvh drinksnfood