Grundsmakerna!
Våra grund smaker som vi vet, hur påverkar dom oss?
Vin tips : Vad gör du om du befinner dig på en middag där det serveras ett vin som i ditt tycke är på tok för strävt för maten? Det är enkelt! Beroende på vad som ligger på tallriken och vad du har för tillbehör att välja bland så kan du antingen strö över en gnutta salt eller pressa lite citron över maten. Både salt och syra kommer att dämpa strävheten i rödvinet.
Dessert tips : Ett annat enkelt komihåg är "ljusa desserter - ljusa viner", "mörka desserter - mörka viner". Det betyder att mörk choklad, bakade desserter och desserter med nötter passar bäst till madeira eller andra starkviner med bränd ton, medan frukt- och bärdesserter, glass och andra lättare desserter harmonierar med söta vita viner, gärna av muskatdruvan.
Dessa 5 är våra naturliga smaker i munnen, det är i det här vi i Köksvärlden utmanar varandra, hur bra balanserat kan du tex få en besk mat med lite sälta och en touch umami.
Allt handlar om att smaka sig fram, ha i / på lite i taget smaka dig fram. Är det strävt, stramt, kraftigt, mild smak försök hitta den perfekta balansen.
Grundsmaker
Sött, beskt, salt, surt, umami.
Dessa 5 är våra naturliga smaker i munnen, det är i det här vi i Köksvärlden utmanar varandra, hur bra balanserat kan du tex få en besk mat med lite sälta och en touch umami.
Jo enkelt SMAKA
Allt handlar om att smaka sig fram, ha i / på lite i taget smaka dig fram. Är det strävt, stramt, kraftigt, mild smak försök hitta den perfekta balansen.
Sött - Friskt, fräscht, mild, neutralt, förlåtande.
Salt - Balanserar söt, förhöjer smaker, lättaste smaken att sätta ord på, ger många intryck, väcker många minnen.
Beskt - Hårt, strävt, slår ut sötma, sälta, förhöjer fisk smak, stor smak.
Surt - farlig smak i mat, används mycket för att förhöja sås smak, bra för söta smaker, fräscht, trevlig.
Umami - svårt att förklara men tex soya är mycket umami.
Här kommer en bild vart alla smaklökarna sitter.