Lär dig hacka lök!
6 enkla steg till att hacka lök som en riktig kock!
6 enkla steg + lite övning och du slipper gråta samt att du hackar fint och snabbt!
Det är det här alla kockars finhackande börjar, det är detta vi lär oss och övar oss fram till snabbhet, säkerhet och ett bättre sätt att få det finhackat snabbt!
Steg 1.
Dela löken på mitten med roten neråt, skär inte av roten!
Den håller ihop lök lagrerna och ser till att lök "saften" inte rinner ut och får dig att gråta.
Steg 2.
Greppa löken som om dina fingrar var "klor".
Steg 3.
Låt kniven följa ditt pekfinger medans du skär så små "skivor" som möjligt tvärs över löken emot roten.
Skär dock inte hela vägen igenom.
Steg 4.
Lägg sedan ett snitt mitt i löken nästan hela vägen till roten.
Obs gör detta försiktigt och håll koll på fingertopparna!!
Steg 5.
Låt knivens topp ligga "ner" och gör en rullande rörelse med kniven över löken, styr bladet med hjälp av den platta delen av fingret och gör så små förflyttningar som möjligt (destu finare hackat blir det) gör detta tills det är ungefär 1,5 cm kvar av löken.
Steg 6.
Flytta på det finhackade löken och skär ner resterande av löken i finare bitar, gå över så några gånger som möjligt.
I restaurang världen brukar man antingen kasta denna del eller spara till tex när man gör fonder eller ska grovhacka till såser.
Nu vet du hur du ska göra!
Nu är det övning som gäller och håll koll på fingrarna, detta är ett enklare sätt men vi skär oss fortfarande oavsett hur länge man jobbat och övat på det, så bara att kämpa på!
Mvh drinksnfood