Ugnsbakad lax.

 
 
Ugnsbakad lax med skivade potatis och en citronsås.
 
 
 
 
 

Ingredienser
: 2 port
 
1 halv lök
1 citron
4 stora potatisar (fasta)
3 dl cremé freiche
salt&citronpeppar
4 msk olivolja
2 laxfilér (ca 130 g styck utan skinn)
1 röd spetspaprika
2 msk sweetchili
50 g riven ost (går bra med 4 skivor vanlig hushållsost)
Ca 10 strån gräslök
 
Gör så här :
 
Sätt ugnen på 200 grader.
 
Potatisen
 
Tvätta och skölj potatisen. Skiva alla i ca 1 cm tjocka skivor.
Ta fram en skål och en ugnsform.
Blanda 3 msk olivolja, lite salt&citronpeppar, 1 msk sweetchili, 1 msk torkad timjan i en bunke och rör om, lägg sedan i den skivade potatisen och blandat runt. Häll allt i ugnsformen och sprid ut sen in i ugnen (potatisen blir färdig samtidigt som laxen).
 
Laxen
 
Lägg ett snitt i mitten av laxen. Ta fram en skål och rör ihop 2 msk cremé freiche,  1 msk olivolja, riv halva citronens skal, hacka löken och paprikan fint. Fyll sedan laxen med röran och ställ in i ugnen ca 4-6 min.
Stäng av ugnen, ta ut potatisen och laxen, lägg lite riven ost (eller skivor) över röran och ställ in i ugnen i ca 2 min.
 
Såsen
 
Ta fram en skål.
Häll i resten av cremé freichen, pressa i halva citronen, hacka gräslöken, 1 msk sweetchili och lite salt&citronpeppar blanda, voila såsen klar :)
 
Servera med vitt vin tex en torr chabli eller prova det röda vinet Tommasi Graticcio Appassionato.
Många säger att röda viner är för kött, men jag som älskar goda rödviner gillar denna kombinationen :).
 
Mvh drinksnfood
 
 
 

Kommentarer:

1 Paulina Suonvieri:

skriven

oh lax är typ det godaste som finns. mums!!

Svar: Aaa riktigt gott! En fisk som är otroligt rolig att laga med då man kan göra miljoner olika saker.. :)
Pontus Casanova Karén

Kommentera här: