Vodka

Vodka !
 
 

Vodka är en finare variant av vad som kallas brännvin, Det är en rad olika krav som måste uppfyllas för att ingå i vodka kategorin. T.ex Hur mycket metanol som finns i vätskan, hur många gånger den destillerats, hur den har filtrerats, Ja den finns en mängd olika krav som behövs kallas vodka. Så hur man än tycker det är billigt grogg virke eller fint t.ex On the rocks. Som jag gillar och uppskattar vodka, så krävs det ändå en massa jobb för att få fram denna sprit sort.
 
Fakta :
 
Vodka betyder = Vatten ifrån Ryska Voda.
 
Metoden I dag är kolonndestillation den dominerande metoden, men den så kallade enkelpannan används fortfarande. Från att ha ansetts som primitivare har enkelpannan fått en exklusiv status och används av en handfull destillerier. Resultatet blir en rund och mjuk och fyllig vodka.

Man har försökt att rena sprit genom tyg, sand och bröd gav dåligt resultat. Avgörande för kvaliteten blev filtreringen genom träkol. Metoden, som tog bort alla finkelämnen och orenheter, utvecklades delvis av Pjotr Smirnov – grundaren av Smirnoffs vodka.

I grunden är vodka, akvavit och snaps samma sak. Råvarorna är desamma, de tillverkas i stort sett på samma vis och lagras sällan på ekfat. Den stora skillnaden är sättet att krydda, inte kryddningen i sig själv. Kryddning av vodka sker vanligtvis genom att man låter örter eller bär lakas ur i en mindre mängd sprit som sedan blandas med den egentliga vodkan. Ett exempel är den polska vodkan Zubrówka, som är kryddad med myskbrodd, en grässort (enligt sägnen ”buffelpinkad”) med mycket speciell smak.

Vodka har alltid varit populär som drinkbas, världen över. Det har resulterat i syntetiskt smaksatta varianter, flavoured vodka. Och utvecklingen lär knappast stanna med detta, vad som kommer härnäst är däremot svårt att sia om. Den som lever får se... 

Vodka görs oftas på antingen Potatis, eller råg som grund medel.

Hur man gör vodka : 

1. Väljer råvara ( Potatis, Råg, Vete) 2. startar en såkallad Mash, dvs socker jäst (råvaran) (man får vätskan att börja jäsa och starta producera alkohol) 3. man kolonndestilerar. i dessa finns det 2 olika kolonner (analyzer = filtrerar genom att ånga alkoholen ifrån the mash tillbaka till Rectifier) (Rectifier = startar uppvärmning och inmatningen in i the Analyzer, Sedan får den tillbaka en massa ånga ifrån the Analyzer, och startar sedan att sortera metanolen, etanolen och dom "dåliga" delarna utav detta, och på så sätt får du fram en mycket finare sprit), 4. Kol filtrerar spriten ( så man blir av med kvar rester och får en finare sprit) 5. Bottlerar ( d.v.s häller upp på flaska) 

 

 
Mvh drinksnfood
 
 

Kommentera här: