Halstrad råbiff med ugnsbakad tomat, klyftpotatis samt västerbottenostcremé
Halstrad råbiff med grillad tomat, klyftpotatis samt västerbottenostcremé
Ingredienser : 4 port
800 g nötfärs
1 silverlök
1 klyfta vitlök
1 msk torkad timjan
1 tsk dijon senap
Salt&peppar
1 msk grädde
2 ägg
1 msk ströbröd
100 g riven västerbottenost
1 dl cremé freiche
4 stora bakpotatisar (eller ca 600 g vanlig fast potatis)
8 tomater
Gör så här :
Hacka silverlöken, pressa vitlöksklyftan och häll i en bunke.
Tillsätt timjan, salt&peppar, dijonsenap. Blanda väl.
Häll ströbrödet, grädden, äggen i en annan bunke. Vispa väl och låt stå svälla i ca 5 min.
Blanda båda bunkarna och forma sedan ca 100 g biffar (det ska vara 2 biffar per port).
Klyfta potatisen och lägg i en ugnsform. Strö över lite olja. salt och peppar över potatis. Kör i en 200 'C varm ugn i ca 25 minuter (potatis ska bli mjuk).
Dela tomaterna på mitten och krydda med örtsalt eller vanligt flingsalt&peppar, baka av i ugnen ca 10 min.
Vispa cremé freichen, Västerbottenosten, salt och peppar i en bunke tills cremé freichen börjar tjockna (ca 5-10 min).
Värm upp en stekpanna så att den blir riktigt varm (lättast är att hålla handen ovanför stekpannan för att känna om den är riktigt varm, OBS nudda ej stekpannan..).
Stek biffarna bara ca 2 min på vardera sida, (du ska bara halstra dom så att säga).
Servera med ett glas kraftigt rödvin. Eller en lättare ipa.
Mvh drinksnfood